5 acte de care ai nevoie cand vinzi un apartament
Dacă ai citit articolul precedent, ți-ai dat seama că, pentru a-ți vinde repede apartamentul, trebuie să te pregătești corespunzător. Însă lucrurile nu se opresc aici. În momentul în care ai primit oferta pe care o dorești, mai sunt câțiva pași pe care trebuie să îi faci înainte de vânzarea propriu-zisă. Pentru ca notarul să poată întocmi contractului de vânzare-cumpărare e nevoie de câteva documente pe care trebuie să i le pui la dispoziție. Să vedem care sunt acestea, pe lângă actele de identitate, certificatul de căsătorie sau sentința de divorț.
Certificatul fiscal. Acest certficat se eliberează de către Administrația Financiară, pe numele proprietarului sau proprietarilor apartamentului, și atestă faptul că plățile către Stat sunt la zi, fie că vorbim de impozitul imobilului sau al unui autoturism înregistrat la acea adresă. În cazul în care, în sistemul celor de la Administrația Financiară, apare doar unul dintre proprietari, trebuie făcută o cerere pentru a fi introduși și ceilalți, altfel certificatul nu poate fi folosit. Mai există un motiv care s-ar putea să te împiedice să îl obții: amenzile de circulație, chiar și acelea plătite. O clientă a avut surpriza să constate că, din cauza unei amenzi pentru trecerea neregulamentară a străzii, deși plătită cu mult timp în urmă, nu a putut obține certificatul fiscal. De ce? Pentru că sistemele informatice nu sunt conectate între ele, iar cei de la Taxe și Impozite nu primesc automat dovada plății. Pentru a șterge această amedă a fost nevoie de chitanța în original, pe care, din fericire, încă o avea, și de o jumătate de zi. Pentru a nu pierde timp prețios, îți recomand să verifici de pe acum dacă există astfel de lucruri ce te îți pot da bătăi de cap în cel mai nepotrivit moment și să le rezolvi. Ține minte că acest certificatul este valabil pe toată perioada lunii în care se emite. Dacă îl scoți pe data de 28 a lunii, de exemplu, el va fi valabil doar 3 – 4 zile, până la încheierea lunii.
Certificatul de performanță energetică al apartamentului. Acesta cuprinde datele privind consumul de energie și încadrează imobilul într-una dintre clasele energetice, de la A, cu cel mai redus consum energetic, până la clasa G, cu cel mai ridicat. Certificatul se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri și este valabil timp de 10 ani de la data emiterii, astfel că îl poți obține din timp.
Adeverința de la asociația de proprietari. Această adeverință este necesară pentru a dovedi că apartamentul nu are datorii la întreținere. Aceasta trebuie eliberată sub semnătura președintelui și administratorului asociației de proprietari, ale căror nume și prenume trebuie să fie precizate clar, să aibă un număr de înregistrare și să fie emisă în luna în curs, ștampilată corespunzător.
Adeverința de la furnizorul de energie electrică, și / sau factura și chitanța lunii în curs, pentru a confirma plata la zi a utilităților.
Adeverința de la furnizorul de gaze naturale, și / sau factura și chitanța lunii în curs, tot din același motiv, adică pentru a confirma plata la zi a utilităților.
Acestea sunt doar o parte dintre documentele de care ai nevoie pentru a încheia vânzarea apartamentului, însă sunt documente pe care doar proprietarii le pot obține, spre deosebire de extrasul de carte funciară, pe care îl poate obține notarul public. Și, cum în cazul actelor ce trebuie obținute de la administrațiile locale lucrurile pot dura mai mult, îți recomand să te pregătești din timp.
Dacă ți se pare complicat, îți pot spune sigur că nu e așa. Cu puțină organizare și cu îndrumările noastre te vei descurca de minune și îți vei vinde apartamentul mai ușor și mai repede decât crezi.