Cumperi un apartament? 10 lucruri pe care trebuie sa le faciDupă atâția ani de imobiliare în Cluj, îți pot spune că a cumpăra un apartament este la fel de solicitant ca vânzarea unuia. Nu e ușor să găsești apartamentul potrivit, la prețul potrivit, în zona potrivită, însă poți face câteva lucruri ce te vor ajuta mai mult decât crezi.

Stabilește-ți bugetul. De cele mai multe ori, luăm în calcul doar costurile directe, ca prețul de vânzare al apartamentului și taxele notariale. Însă mai sunt și alte cheltuieli, ca, de exemplu, costul eventualelor reparații și îmbunătățiri, costul mutării și asigurarea locuinței. Ia-le și pe acestea în calcul, pentru a nu avea surprize neplăcute.

Dacă ai nevoie de un credit pentru cumpărarea apartamentului, începe procedurile pentru obținerea lui înainte să găsești apartamentul pe care ți-l dorești. Sunt mai multe motive pentru a face asta. În primul rând, vei știi exact cât îți permiți să investești. În al doilea rând, obținerea unui credit durează și foarte puțini vânzători vor aștepta două – trei luni sau chiar mai mult.

Stabilește-ți prioritățile. Ce este cel mai important pentru tine și familia ta? Să locuiești aproape de locul de muncă? Să locuiești într-o zonă foarte liniștită sau una plină de viață? Să existe grădinițe, școli, locuri de joacă? Sau spații verzi în care să îți poți plimba câinele? Vrei un apartament renovat complet sau preferi să faci tu asta? De cât spațiu ai nevoie? Dacă știi ce vrei, îți va fi mult mai ușor să găsești zona și apartamentul potrivit.

Locație, locație, locație. Nu degeaba este mantra imobiliarelor. Decide de la început zona sau zonele în care ai vrea să locuiești în funție de nevoile și prioritățile tale și ale familiei. Este un cartier potrivit pentru o familie cu copii? Sunt suficiente locuri de parcare? Câte magazine sunt în zonă? Dacă nu ai răspunsuri la aceste întrebări, întreabă-ți cunoscuții și agentul imobilar. S-ar putea ca zona pe care o vrei neapărat să nu fie cea mai potrivită.

Privește în sus. Tavanele și colțurile pereților spun multe. Uită-te dacă sunt crăpături, și, mai ales, dacă există urme de mucegai. Mucegaiul poate apărea în multe locuri, în colțuri, în jurul geamurilor, în jurul țevilor sau în spatele mobilei. Dacă observi zone mai deschise la culoare pe pereți, întreabă proprietarul ce s-a întâmplat. Soluțiile împotriva mucegaiului pot decolora, mai ales dacă sunt aplicate de mai multe ori.

Privește în jos. Starea podelelor este foarte importantă. Înlocuirea lor este costisitoare și durează. Fii atent dacă gresia este pusă bine și dacă parchetul arată așa cum trebuie. Dacă sunt multe covoare și carpete, roagă proprietarul sau agentul imobiliar să ridice o parte din ele, pentru a vedea dacă există probleme.

Fii foarte atent la detalii. Când vizionezi un apartament, nu doar privi. Lucrurile pot arăta perfect, dar să nu funcționeze așa cum ar trebui. Cere proprietarului sau agentului imobilar să aprindă lumina, să dea drumul la robineți, să deschidă și să închidă uși și geamuri. Sau poți cere permisiunea de a face tu aceste lucruri. Fii atent la țevile de încălzire, la calorifere, la tot ce poate pune probleme. Nimeni nu își dorește să cumpere un apartament și abia apoi să afle de ce reparații este nevoie.

Pune (multe) întrebări. Întreabă când a fost renovat ultima dată apartamentul și ce anume au făcut, întreabă cât costă încălzirea și întreținerea, întreabă ce companii au ales pentru televiziune și internet și pe ce durată sunt contractele. Un lucru foarte important este să întrebi despre contractele de energie electrică și gaze naturale, pentru a afla în ce fel sunt facturate aceste servicii.

Fii flexibil. E foarte bine să știi exact ce vrei, însă îți recomand să fii deschis. Cel mai probabil nu vei găsi un apartament care să întrunească chiar toate condițiile și va trebui să faci câteva compromisuri. Nu tăia de pe listă un apartament bine întreținut, care se încadrează în buget, de mărimea pe care o vrei, doar pentru că nu îți place culoarea pereților. Asta se poate schimba foarte ușor.

Ai răbdare. La fel ca vânzarea unui apartament, cumpărarea unuia durează. Este una dintre cele mai importante decizii și sunt multe lucruri de luat în considerare. Așadar, ai răbdare și vei găsi ceea ce cauți.

Poți crede că a găsi apartamentul potrivit pentru tine și familia ta pare complicat. Eu îți spun sigur că nu e așa. Cu puțină organizare, atenție și cu îndrumările noastre vei găsi ceea ce cauți mai ușor și mai repede decât crezi.

Posteaza un comentariu