De ce sa colaborezi cu un singur agent imobiliar?Unei prietene, care s-a mutat de puțină vreme în București, i s-a întâmplat să vrea să cumpere un apartament și să constate că același proprietar e reprezentat de doi sau trei agenți imobiliari. Uneori chiar de patru. Pentru ea a fost frustrant, mai ales că fiecare agent cerea alt preț. Nedumerită, mi-a cerut părerea: pe cine să aleagă? Până la urmă, a renunțat să îți mai bată capul cu atâtea oferte diferite și a preferat să aleagă un apartament reprezentat de un singur agent, listat la un singur preț.

Întâmplarea asta vine să confirme faptul că Reprezentarea Exclusivă are cele mai multe avantaje, atât pentru cumpărător, cât, mai ales, pentru vânzător. Vânzarea apartamentului prin reprezentare exclusivă implică, de fapt, două vânzări. În primul rând, vorbim de agentul imobiliar care îți vinde imaginea, brand-ul, adică tot ceea ce ține de felul în care încheie o tranzacție și reputația pe care o are (dacă își respectă cuvântul dat, termenele limită stabilite, punctualitatea, profesionalismul și cunoștințele sale în domeniu). Abia apoi vorbim despre vânzarea propriu-zisă a proprietății. Prima vânzare e de cele mai multe ori mai grea decât a doua. Așadar, când vine vorba de imobilare, alege un singur agent imobilar care să te reprezinte. De ce?

Agentul imobiliar îți va acorda tot timpul și toată atenția lui. Reprezentarea exclusivă îl va asigura că vânzarea sau cumpărarea se va face doar prin intermediul lui. El va colabora cu toate agențiile cu ajutorul cărora proprietarii fac vânzarea sau cumpărarea, ceea ce înseamnă că tu nu îți vei pierde timpul la zeci de întâlniri, vei vedea transparent bugetul de marketing alocat promovării proprietății, dacă este cazul, te poți asigura că prețul solicitat de tine este cel afișat, te asiguri că proprietatea ta este targetată corect către nișa de clienți. Tot el îți va reprezenta toate interesele, la fel cum face un avocat, vei primi follow-up si feed-back după fiecare vizionare și în fiecare sătptămână. Reprezentarea exclusivă înseamnă, pentru agentul imobiliar, siguranța faptului că își va primi comisionul pentru timpul și efortul pe care îl va depune. După cum spune Warren Buffet, „price is what you pay, value is what you get.”

Pentru ca proprietatea ta să fie corect reprezentată pe piață. Fiecare agent va descrie proprietatea ta subliniind ceea ce i se pare lui mai important și te poți trezi cu trei descrieri diferite care, în mod cert, vor crea confuzie în mintea posibililor cumpărărtori. Același lucru e valabil și în cazul prețului. Imaginează-ți că ți se spun trei prețuri diferite pentru aceeași mașină pe care vrei să o cumperi. Pe care îl vei lua în considerare?

Pentru ca tu să fii corect reprezentat în fața cumpărătorilor sau vânzătorilor. Ce impresie vei lăsa dacă vei merge de două ori, cu agenți imobiliari diferiți, să vezi aceeași proprietate, indiferent că vrei să cumperi sau să închiriezi? Că ești nehotărât și, eventual, neserios. Asta îi va face pe proprietari să prefere pe altcineva, care par mai hotărâți și mai serioși. Nu doar că astfel pierzi timp, dar poți pierde ceea ce îți dorești.

Pentru a nu pierde cumpărători. Agenți imobilari diferiți înseamnă, în primă fază, întâlniri diferite cu fiecare. Apoi, fiecare va dori să arate proprietatea potențialilor cumpărători, iar asta duce, întotdeauna, la suprapuneri în program. Imaginează-ți cum vor reacționa potențialii cumpărători dacă, în loc să vadă liniștiți proprietatea, vor fi nevoiți să împartă puținul timp cu alții. Nu vor vedea mai nimic, nu își vor putea face o părere clară și își vor pierde interesul. Astfel că toată lumea va pierde timp și tu vei pierde cumpărători.

Reprezentarea exclusivă te asigură pe tine că vei primi cele mai bune servicii și pe agentul imobiliar că va fi plătit pentru eforturile sale. E o formă de respect și va duce, cu siguranță, la o relație bazată pe încredere reciprocă. Dacă ai îndoieli în privința agentului imobilar poți alege pe altcineva. Însă, înainte de a face acest lucru, încheie colaborarea cu primul.

A găsi agentul imobiliar ideal pentru nevoile tale poate părea greu, însă eu îți spun că nu e. Cu puțin respect și ținând cont de cele scrise mai sus, vei reuși să obții ceea ce îți dorești mai repede și mai ușor decât crezi.

Posteaza un comentariu