5 lucruri pe care vrei sa le stii înainte sa iti inchiriezi apartamentul
Să găsești chiriașii perfecți e la fel cu a găsi partenerul de viață perfect. Toți vrem asta, chiar dacă știm că nu există. Astfel că îți voi spune câteva lucruri pe care, dacă le știi, îți vor tempera puțin așteptările și, deci, posibilele dezamăgiri ulterioare.
Cunoaște-ți chiriașul. Primele informații despre potențialii chiriași le vei primi de la mine, agentul imobilar. Îți voi spune ce trebuie să știi despre ei, însă îți recomand să pui și tu întrebări, chiar dacă deja știi lucrurile esențiale. Nu recomand un întreg interogatoriu (cu toate că nu e o idee chiar atât de rea), însă sunt câteva lucruri pe care vrei să le știi despre viitorii tăi chiriași. Și, din moment ce tu ești cel care își pune proprietatea la dispoziția lor, întreabă-i: Unde muncesc și de cât timp? Sunt căsătoriți sau divorțați, singuri sau într-o relație? Unde locuiesc acum? Unde au locuit înainte? De ce vor să se mute? Au animale de companie? Ce așteptări au de la proprietar? Sunt întrebări personale, într-adevăr, iar unele îți pot părea exagerate. Nu sunt. Trebuie să știi cât mai multe despre ei. Chiar și așa poți avea surprize neplăcute. Că veni vorba de surprize...
Nivelul de mentenanță al apartamentului este invers proporțional cu vârsta chiriașilor. Sunt și excepții de la această regulă, însă sunt atât de puține încât nu are rost să îți faci iluzii. Majoritatea tinerilor nu știu ce înseamnă să investești timp și bani într-o casă și în toate lucrurile care intră în ea, așadar sunt mai puțin înclinați în a a avea grijă de ele. Ca să nu mai vorbim de prietenii care îi vor vizita și care, fiind la aceeași vârstă, se aseamănă. Un alt lucru pe care l-am observat de-a lungul timpului: doar pentru că sunt fete nu înseamnă că vor avea mai multă grijă. Așadar, poate ar fi mai bine dacă vei trece în contractul de închiriere o clauză care să îți acopere eventualele daune, în plus pe lângă obișnuita garanție. De asemenea, îți recomand să mai adaugi în contract și o clauză pentru a delimita clar ce înseamna uzura normală de pagubă.
Îți dau două sfaturi pentru a-ți păstra apartamentul într-o stare perfectă și la aceeași valoare în piață:
- o dată pe an sau la schimbarea chiriașilor, reîmprospătează sau retușează pereții;
- oferă un serviciu de curățenie generală o dată pe lună, inclus în prețul chiriei.
Nu doar că îl păstrezi curat, dar astfel ai și o modalitate simplă și elegantă de a verifica starea apartamentului în cele mai mici detalii. Iată cum arată apartamentul unor clienți, astfel întreținut, după 5 ani de închiriere continuă:
Fii foarte clar cu ceea ce oferi și ce ești dispus să schimbi sau să adaugi. Sunt cazuri în care chiriașii au anumite cereri, ca, de exemplu, să le pui la dispoziție fier de călcat, aspirator, perne și pilote, vase și tacâmuri. Toate aceste lucruri trebuie discutate de la bun început. S-a întâmplat nu o dată ca, după semnarea contractului de închiriere, proprietarul să se trezească cu fel și fel de cereri. Asigură-te că viitorii tăi chiriași înțeleg exact ce primesc și ce eventuale modificări ești dispus să faci, altfel te poți trezi cu cereri peste cereri. Dacă schimbatul unei perdele e simplu, s-ar putea ca schimbatul unui pat sau a unui dulap să te încurce puțin.
Insistă pe respectarea datelor contractuale, mai ales când vine vorba de chirie. Cunoști vorba: oameni suntem. Așa e, suntem oameni și suntem dispuși să facem câteva concesii din dorința de a ne înțelege. Luna asta acceptăm o întârziere de 3 – 4 zile la plata chiriei, luna viitoare e mai mult de o săptămână și, în curând, ne trezim cu întârzieri de 2 – 3 luni. Dacă nu e vorba de ceva foarte grav, îți recomand să nu accepți mici devieri de la datele contractuale. Ceea ce permiți are tendința de a se tot repeta, până când se transformă dintr-o mică inconveniență într-una mai mare decât ai fi putut anticipa. Respectă și tu, la rândul tău, prevederile legale și înregistrează contractul de închiriere la administrația financiară.
Procedează la fel și în cazul utilităților și cere chitanțele sau măcar copii după acestea. E normal să vrei să știi dacă sunt plătite. În fond, e proprietatea ta. Sunt proprietari care preferă să facă ei aceste plăți, tocmai pentru a se asigura că e totul la zi. Dacă nu ai timp să te ocupi, e mai simplu să ceri ca, la data plății chiriei, să facă și dovada plății utilităților. Dacă plata chiriei se face direct în cont și nu vă întâlniți, poți cere să primești copiile chitanțelor scanate pe adresa de mail. Poate părea exces de zel, însă toate aceste lucruri sunt pentru liniștea ta.
După cum îți spuneam la început, chiriașii perfecți nu există. Există însă, chiriașii potriviți. Poți crede că a-i găsi ține doar de șansă. Eu îți spun sigur că nu e așa. Cu puțină atenție și cu îndrumările noastre îi vei găsi mai ușor și mai repede decât crezi.