7 motive pentru a investi in imobiliare



Au trecut 5 ani de când criza sau, mai bine zis, corecția piețelor finanicare a intrat în viața noastră. După o creștere impresionantă și abruptă a prețurilor din domeniul imobiliar, deprecierea și-a intrat în drepturi. Pe lângă sectorul bancar și a fondurilor de investiții, imobiliarele s-au resimțit cel mai puternic. Cu toate acestea, îți spun că merită să investești din motivele pe care le vei citi mai jos.

Prețurile sunt (încă) mici. Conform celor de la imobiliare.ro, în Cluj-Napoca, din 2008 și până în 2014, prețurile au scăzut, în medie, cu 32%. Cel mai mult au scăzut prețurile locuințelor noi, urmate de locuințele vechi. Asta înseamnă că poți cumpăra o casă, un apartament sau un teren cu aproape o treime mai puțin. Dacă mai socotim și scăderea dobânzilor bancare la creditele imobiliare, realizăm că acest moment este ideal pentru o astfel de investiție.

Prețurile au început să crească. Tot cei de la imobilare.ro spun că, în acest an, prețurile în Cluj-Napoca au crescut „în martie faţă de februarie cu 3,8%”. E o creștere timidă, e adevărat, însă, pe termen lung, trendul va fi ascendent.

Oferta este mai bună și mai mare ca oricând. Piața imobiliară în Cluj-Napoca a început să crească încă din 2014, fapt pentru care:

  • Avem cea mai mare suprafață construita pe segmentul rezidential după 2008 și proiecte ample vândute în totalitate;
  • Proprietățile au început să fie vândute parțial sau total încă din stadiu de proiect (Platinia, Alverna, Oaza, proiectul de pe strada Traian dezvoltat de SDC Imobiliare), prețul pe mp fiind în jurul a 1000 euro, excepție făcând zona centrală și zona Iulius Mall.

Vânzare Apartament cu 2 Camere în Zona Străzii Paris, în centrul orașului Cluj-Napoca

Câștigurile investițiilor în imobiliare depășesc dobânda pe care o primești de la bancă. Foarte puține bănci mai oferă dobânzi la depozitele în lei ce depășesc 4% pe an. La depozitele în euro, dobânda este, în general, sub 3% pe an. Dacă luăm în calcul rata inflației, care anul trecut a fost de 1% în România conform Băncii Naționale, și mai scădem și comisioanele bancare, constatăm că dobânda primită este, în realitate, mult mai mică. Sunt cazuri în care, după un an de zile, valoarea depozitului este aceeași sau chiar mai mică.

Riscurile sunt minime. E adevărat că prețurile au scăzut foarte mult în perioada 2010 – 2012. Doar că, în imobiliare, poți aștepta ca piața să își revină înainte să vinzi. O casă, un teren sau un apartament sunt lucruri reale care, mai devreme sau mai târziu, vor crește ca valoare. Pe termen lung, a astfel de investiție este mai sigură și mai rentabilă. Dacă te gândești că poți pierde o proprietate din diverse motive, ca un cutremur, sau un incendiu, sau o alunecare de teren, gândește-te și că poți primi contravaloarea reală a acesteia prin polița de asigurare, atâta timp cât optezi pentru mai mult decât asigurarea minimă obligatorie.

Nu trebuie să vinzi ca să faci bani din imobiliare. Primul lucru la care ne gândim toți este închirierea. După toți anii de imobiliare în Cluj-Napoca, îți spun că piața închirierilor merge foarte bine. Numărul celor care locuiesc într-o locuință închiriată este mare și crește de la an la an. Prețul chiriilor nu a fost atât de afectat de deprecierea ultimilor ani, iar acest oraș atrage, și va continua să atragă, mulți tineri și datorită mediului universitar, dar și datorită mediului de business. Cluj-Napoca devine, încet – încet, punctul de referință al domeniului IT în România, iar asta înseamnă un aflux și mai mare de oameni care, cel puțin în prima fază, vor căuta o chirie. Important de luat în calcul e și profitul anual pe care închirierea îl aduce, situat undeva între 8% și 10% din valoarea achiziției, semnificativ mai mare decât dobânda bancară a unui depozit.

Poți cumpăra mai ieftin și vinde mai scump într-un termen relativ scurt. Aici nu mă refer doar la cei care au norocul să dea de un proprietar care să accepte un preț semnificativ mai mic din diverse motive, iar apoi să vândă la un preț semnificativ mai mare, conform pieței. Și nici la cei care cumpără proprietăți executate silit. Ci îți spun că poți cumpăra mai ieftin o proprietate măcinată de timp pe care, cu grijă și răbdare, să o renovezi, crescându-i, astfel, semnificativ valoarea în piață. În Statele Unite ale Americii, acest lucru se numește „flipping” și foarte mulți și-au făcut o carieră din asta.

Îți voi spune acum încă o modalitate, prin povestea unui client. În urmă cu două săptămâni, după lungi căutări, acesta a cumpărat trei apartamente din faza de proiect. A obținut un preț mai mic față de oferta inițială, iar prin asta și-a asigurat:

  • Un profit de cca 20-25 % într-un singur an în cazul revânzării apartamentelor (o diferență mare față de dobânda bancară la depozite) sau
  • În cazul închirierii lor, o amortizare a investiției mai rapidă cu 10-12 % față de media pieței, care, în Cluj-Napoca, este între 12 și 14 ani, în acest caz fiind de doar 10 ani.

Din experiența anilor trecuți, dezvoltatorii imobiliari au făcut studii fudamentate despre utilitatea apartamentului și puterea de cumpărare a clienților, și au creat proiecte care să îndeplinească aceste cerințe: apartamente cu o cameră 40 – 42 mp, cele cu 2 camere de 42 – 62 mp, cele cu 3 camere de 62 – 64 mp până la maximum 80 mp. ) Astfel, cererea se întâlnește cu oferta, sau chiar întâlnește o ofertă mai bună. Apartamentele sunt compacte, utile și vandabile. Apartamentele vandabile care se încadreaza în Prima Casă, pe care românul și le permite, se pliază pe scoringul și evaluarea bancară.

Proiect_NOU!!!_Vanzare_Apartament_2_Camere_In_Zona_Strazii_Paris_In_Centru_3

Vânzare Apartament cu 2 Camere în Zona Străzii Paris, în centrul orașului Cluj-Napoca

Dacă vrei să cumperi încă din stadiu de proiect, vei avea nevoie, la început, doar de o sumă modică pentru rezervarea apartamentului, în jur de 500 – 1000 euro. E atât de mică pentru că dezvoltatorii și-au găsit surse de finanțare sau construiesc din fondurile proprii, mai puțin prin din fonduri de investie, credite bancare, sau cerând un avans mare de la clienți, cum se întâmpla anii trecuți.

Dacă ești interesat de o astfel de oportunitate, îți spun că reprezint doar dezvoltatori imobiliari cu cel mai bun istoric. Aceștia vând și prin Prima Casă, iar asta înseamnă că trebuie să finalizeze proiectul, să livreze la timp apartametele promise, fără probleme financiare sau juridice.

După cum vezi, sunt multe motive pentru care merită să investești în imobiliare. Dacă ți se pare complicat, își spun că nu e. Cu puțină răbdare și cu îndrumările noastre, poți deveni un investitor de succes mai repede și mai ușor decât crezi.

Posteaza un comentariu

EGO IMOBILIARE SRL deruleaza activitatea proiectului "Diversificarea activitatii prin achizitionarea de utilaje tehnologice in cadrul EGO IMOBILIARE SRL" Cod SMIS 134849, finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 2: "Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii", Prioritatea de investitii 2.1: "Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri". Contractul de finantare a fost incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene si cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, in calitate de Organism Intermediar.

Proiectul are o perioada de implementare este de 44 de luni, respectiv 01.07.2019-28.02.2023 si o valoare totala de 709.621,99 lei. Finantarea nerambursabila acordata este in valoare de 475.520,80,00 lei, din care 404 .192,68lei din FEDR, Contract de Finantare Nr. 7183/20.10.2020.

Obiectivul principal al proiectului consta in dezvoltarea miccrointreprinderii S.C. EGO IMOBILIARE SRL prin diversificarea activitatii existente in domeniul Lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Achizitionarea unor echipamente eficiente energetic, de ultima generatie, contribuind astfel la dezvoltarea durabila, la protectia mediului si la bunastarea comunitatii locale - miniexcavator pe senile (1 buc) si buldoexcavator (1 buc)
  • Cresterea locurilor de munca cu 5 locuri din randul persoanelor din comunitatea locala, si mentinerea acestora.
  • Respectarea principiilor egalitatii de sanse prin angajarea unei persoane apartinand unei categorii defavorizate.

Proiectul de investitii va fi implementat in Loc. Gura Humorului, Bucsoita, Jud. Suceava.

"Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro, precum si catre site-ul web al Programului Operational Regional 2014-2020, www.inforegio.ro si pagina de Facebook a programului facebook.com/inforegio.ro. Detalii privind elementele obligatorii de identitate vizuala se regasesc in Manualul de Identitate Vizuala a Regio 2014-2020, in vigoare."